Rakott karfiol bulgurral, szójával
"Pontos" mennyiségeket nem fogok írni, hiszen ez nem egy olyan étel amit el lehet rontani. Ez egy "csináljunk valamit abból ami van a hűtőben" főzésnek indult. A végeredmény nagyon jó lett, biztatok mindenkit, hogy bátran próbálja ki!!
Két főre készítettem, megpróbálom nagyjából leírni azért a hozzávalók mennyiségeit.
2 karfiolrózsa (nem egész karfiolra gondolok, csak az egészből 2 rózsára)
2 kisebb répa (elhagyható, de gazdagítja)
2 dl tejföl
1 tojás
kb 5 dkg bulgur (negyed bögrényi)
kb fél bögre szójagranulátum
fél vöröshagyma
reszelni való sajt
kicsi olaj
só, bors
A karfiolt, és a répát vegetás, vagy sós vízben feltesszük főni. Ha pároljuk, úgy még egészségesebb. A bulgurt alapos mosás után felöntjük forrásban lévő vízzel, kb dupla mennyiséggel, mint amennyi a bulgur. Lefedjük, hagyjuk állni 15 percig. A szójagranulátumot szintén beáztatjuk. Aki nem szereti a szóját, nyugodtan elhagyhatja, mert anélkül is nagyon finom.
Közben a hagymát apróra vágjuk, és kicsi olajon megpirítjuk. A megáztatott szóját alaposan kinyomkodjuk, és egy kicsit együtt pirítjuk a hagymával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Közben már elkészült a karfiol és a répa is. Leszűrjük, és egy sütőtálba, vagy tepsibe rakjuk.
A bulgurt összekeverjük a hagymás szójával, és a karfiolra szórjuk. Ha van elég, akkor rétegezhetjük is. A tojást felverjük, és összekeverjük a tejföllel, és ráöntjük szépen egyenletesen elosztva. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és kb 20 perc alatt készre sütjük. Nekem gázos sütőm van, a 7-es fokozatot használtam(9-es a legnagyobb).
Azt gondolom, hogy ez a recept bármilyen zöldséggel elkészíthető, amiből rakott ételeket szoktunk készíteni.
Jó étvágyat hozzá! :)